CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, October 31, 2011

EXIT TOUR (25.10 - 28.10.2011)

Exit 316 je úžasná akcia, viac si o nej môžete prečítať na http://exit316.sk/.

V rámci tejto akcie sa koná po CZ a SVK Exit tour, cez ktorú môžu decká na stredných školách zažiť americkú rockovú kapelu DIZMAS, ktorá mala vo štvrtok aj koncert v Music Café, kde decká počuli celé evanjelium, dostali Biblie a mohli reagovať na výzvu.
Zažili tiež skvelé momenty so zaujímavými ľuďmi, ktorý vedú, alebo viedli ešte zaujímavejšie životy. Hovoria o svojich skúsenostiach v showbiznise (jedným z lektorov bola Adela Banášová), o prežití holokaustu, prednášajú o rodine a vzťahoch, AIDS, závislostiach na drogách, alkohole, porne..

Jedným z lektorov bol Tomáš Graumann, dieťa zachránené vo vlaku N. Wintona.
Viac o ňom napr. na http://www.medialnicentrum.eu/index.php/osobnost/327-toma-graumann-dvakrat-zachranne-dit.html.

Ďalšou lektorkou bola Sindy Gerhardt. Silný príbeh o tom, ako sa dostala z prostitúcie a závislosti na porne nájdete aj v slovenčine na http://www.pornojeloz.sk/sindy_unikla_pornu_a_prostitucii.htm

Mali sme tiež lektorov z našich radov - Peťo Slaný http://www.youtube.com/watch?v=vKe86AYPNZY a Noro Šarkozy hovorili o živote v drogách a závislostiach.

Decká na školách mali možnosť počuť, ako Boh zachránil ľudí z ťažkých životných situácií..mnohé mali ústa i oči otvorené dokorán a veríme, že Boh zasieval do ich sŕdc túžbu ho spoznať. Po programe na školách sme sa stretávali vo Fóre mladých, hrali hry a rozprávali sa s nimi, odpovedali im na ich otázky, svedčili o Bohu a modlili sa s nimi. Veríme, že Boh s nimi neskončil a celý tento týždeň bude mať pokračovanie v ich životoch!







Monday, October 24, 2011

EXIT TOUR

POZOR ZMENA:

Koncert americkej kapely DIZMAS bude vo stvrtok (27.10.) v Music Cafe v nakupnom centre Nitra (N-centrum) o 18:00!!!



EXIT TOUR bude chodit po skolach s perfektnym programom: kapela DIZMAS, velmi zaujimave SEMINARE so zaujimavymi TEMAMI a LUDMI s este zaujimavejsimi skusenostami ako napr. prezitie holocaustu ci vyslobodenie z prostitucie.

Nenechajte si ujst poobednajsie aktivity, ktore su ovorene pre vsetkych vo Fore Mladych, mega koncert kapely DIZMAS a nakoniec AFTER PARTY.

25. a 26. 10. od 16:00 - 18:00 vo Fore Mladych - UKAZ SA a FEEL FREE - voľný čas s hrami, turnajmi a rozhovormi

27. 10. Koncert americkej rockovej kapely DIZMAS - Music Cafe v nakupnom centre Nitra (N-centrum) o 18:00

28. 10. After party - Komunitné centrum na Nedbalovej - o 15:30



Viac info o EXIT316 najdete na www.exit316.net

Wednesday, October 19, 2011

INFO

Mozaikáči, nasledujúce 2 týždne klasická Mozaika Unplugged nebude.

AVŠAK!!!!! :)))))

Budúci týždeň sa môžete tešiť na EXIT 316!


S teamom EXITu budeme chodiť po školách, hovoriť evanjelium, rozprávať s mladými ľuďmi, ale nielen to..čakajú nás aj poobedné aktivity, koncert a after party, na ktoré vás všetkých pozývame a radi vás tam uvidíme!

25. a 26. 10. od 16:00 - 18:00 budeme vo Fóre Mladých - voľný čas s hrami, rozhovormi a pod.

27. 10. Koncert americkej rockovej kapely DIZMAS - Cabajská 10 - Konzervatórium - 18:00

28. 10. After party - Komunitné centrum na Nedbalovej - o 15:30


Ďalší týždeň - 1. 11. - je sviatok. Unpluggedovať síce nebudeme, ale 3. 11. - vo štvrtok - si to vynahradíme CITY WORSHIPOM! :)
V sérii CITY WORSHIP koncertov pokračujeme aj tento semester.


Pozývame vás na špeciálny večer židovských chvál, spojený s modlitbou a inšpirovaný osudmi slovenských a nitrianských Židov. Našimi špeciálnymi hosťami bude ICEJ (International Christian Embassy of Jerusalem) a Chevra (kresťanská organizácia pomoci priateľská voči Židom). Nechajte sa inšpirovať príbehom Tomáša Graumanna, jedného z detí zachránených Nicolasom Wintonom (iba virtuálne, on bude s nami osobne v dňoch predchádzajúcich tejto akcii). Určite vami pohne príbeh Wernera Odera, syna nacistického zabijaka, ktorý po svojom obrátení označil svojho otca ako zločinca a stal pastorom podporujúcim Izrael. Veríme, že tento večer bude výnimočný a tešíme sa na vás v synagóge, o 19:00.

Mozaika Unplugged (18.10.2011)

V nových priestoroch, v novej sile, s novými očakávaniami, a s novými improvizáciami…tentokrát speváci boli “zamiešaní do davu”.. :):):)




Uctievanie a chvála sú veľmi dôležité. Nejde však len o hudbu a atmosféru. Ide aj o náš postoj a srdce..Nakoľko sa my otvoríme Bohu, natoľko nás môže požehnať.
Emócie z chvál a Unplugged môžu vyprchať, ale Božie slovo je to, na čom môžme stále stáť, nikdy nestratí na sile a Jeho moc nevyprchá. Tak poďme na to, čo hovoril Miro. Hneď úvodné slová vyzývali: Si stvorený pre veľké veci!

Niektorí ľudia majú komplex mravca. Sydróm červíka. “Ja som nikto.”
Niektorí ľudia majú zase syndróm slona. Pozor, ja som ten veľký človek, z cesty, ja idem.
Väčšina Slovákov má však komplex mravca. Vždy utláčaní. Vidíme to vo vzťahoch medzi mužmi a ženami alebo v škole, dokonca i našom národnom hokejovom teame.. Každý má v nejakej oblasti práve tento “sydróm červíka”.

Boh sa na teba ale nepozerá ako na mravca. Vidí ťa ako niekoho špeciálneho, unikátneho, na koho sa nikto nepodobá, kto má úžasnú hodnotu..

Povieme si dva príbehy, oba skutočné, jeden biblický:
Prvý je o malom dievčatku z Rumunska. Vyrastalo v doline uprostred hôr, vo veľmi chudobnom prostredí. Bola sirota, už keď sa narodila, nemala otca, jej mama bola slobodnou matkou. Jej mama zomrela keď mala iba cca 13 rokov. Už od svojho detstva musela pracovať, robila slúžku, dokonca úplne v cudzej krajine. Tam jej prišla správa od rodiny, že jej mama zomiera. Dievčatko sa vrátilo naspäť do Rumunska a jej mama krátko na to zomrela. Boli tak veľmi chudobní a ich situácia taká tragická, že ju ani nemali ako pochovať. Dievčatko chodilo prosiť ľudí, aby jej dali nejaké drevo, aby pozbíjali nejakú rakvu. Postupne zozbierali nejaké dosky, zbúchali ich dohromady a pochovali ju. O niekoľko rokov neskôr sa dievča zamilovalo a išlo sa vydávať. Tesne pred svadbou jej však ženích povedal, že sa zamiloval do niekoho iného, bohatšieho, kto má veno a stále žijúcich rodičov. Aby však nebola hanba v rodine, ženíchov mladší brat bol svojim otcom prinútený zobrať si dievča za ženu. A tak boli naraz dve svadby. V obývačke jedna, v kuchyni druhá. Dievča sa so svojím vynúteným manželom presťahovalo do cudzej krajiny. Teraz má cez 80 rokov. Má 7 detí a asi 50 vnúčat. Miro je prvým z nich. Vždy, keď sa stretnú na rodinnej oslave, toto dievča – teraz už babička, pozrie na svoju rodinu a ďakuje Bohu za to, aký je dobrý a za to, čo v živote má.


Druhý príbeh je napísaný v Genesis 15.
Boh dal Abrámovi sľub, že z neho vytvorí národ. Avšak Abrám bol už starý, mal 75 rokov a žiadne deti nemal. Tento sľub ho však povzbudil a veril mu celým srdcom. Prešiel však rok a nič..dva a nič..tri a nič...päť..desať..20 rokov – a žiaden syn.

Prečítajme si rozhovor Abráma s Hospodinom v Gen 15 1-5
"Neboj sa, Abrám, ja som tvoj štít, tvoja hojná odmena. Abrám povedal: Pán, Hospodin, čože mi dáš?! Veď odchádzam bezdetný a dedičom môjho domu bude damaskž Eiezer. Abrám ešte dodal: Veď si mi nedal potomka a môj sluha narodený v mojom dome má byť mojim dedičom? Hospodin mu však povedal: On nebude tvojím dedičom. Tvojím dedičom bude ten, čo vyjde z teba. Vyviedol ho von a povedal mu: Len sa pozri na nebo a spočítaj hviezdy, ak ich môžeš spočítať, a dodal: Toľko bude tvojho potomstva."

Boh musel Abrámovi pripomenúť, že bol stvorený pre niečo veľké.
Tam, kde sa Abrámovi zdá, že už je to stratené, tam mu Boh hovorí o svojom zasľúbení zvnou.
Tam, kde sa ti zdá , že je slepá ulička, to je pre Boha len tunel k ďalšiemu miestu.
Tam, kde ty vidíš koniec, tam Boh ešte len začína!

Povedzme si o štyroch “novotách” pre Abráma:

1.Nové prostredie – Boh vyviedol Abráma von zo stanu a ukázal mu oblohu. Toto bolo kľúčové. Abrámova frustrácia spočívala v jeho stane. Práve tie plachty okolo, ten priestor, kde sa márne snažil boli miestom jeho frustrácie. Boh to vedel. Vedel, že ho musí vytiahnuť z tohto prostredia, z tejto zóny, kde Abrám vidí iba sklamanie a neúspech, vyviesť ho na vzduch a ukázať mu niečo iné, inú perspektívu. Vytiahol ho z jeho prostredia, kde prežíva svoju frustráciu a prestáva vidieť všetko iné.
Boh ťa niekedy musí zobrať do úplne iného priestoru, aby ti ukázal, že si stvorený pre lepšie veci. Môže to byť iná krajina, iné mesto, interntát, či Mozaika Unplugged..

2. Nový pohľad. Abrám pozeral smerom dole a videl tam iba svoju depresiu. Boh mu zdvihol pohľad hore k nebu a povedal – spočítaj hviezdy. Boh zdvihol Abrámovi strop. Dvihol jeho prízemný pohľad. Dvihol strop jeho viery.
Chcem vás vyzvať tento semester: Všetko nemožné, črtajúce sa pred vami leží len na ceste, ktorá vedie ďalej, ktorá vedie k tomu, že Boh chce zdvihnúť tvoj strop. Strop tvojich možností, strop tvojej viery.

3. Nový pokus. Boh hovorí – pozri sa na hviezdy..skús spočítať trofeje v mojej vitríne, nie tvoje prehry. Tebe sa niečo zdá nemožné? Pozri na moje trofeje! Skús vidieť moju moc a moju silu!

4. Nové potomstvo. Boh akoby svoju veľkosť vložil do Abráma a to čo z neho vyjde /potomstvo/ bude znova Božia veľkosť. Preto bude potomstva tak veľa, lebo je Božie. Boh si vyvolil Abráma a cez neho urobil niečo veľké.

Keď sa vrátime k príbehu o Mirovej babičke, uvedomíme si, že je to ten istý princíp.. chudobnú, bezvýznamnú sirotu musel Boh vziať z jej chudobného, tragického, smutného prostredia a preniesť ju niekde úplne inde. Až tam začne žiť svoj život a v retrospektíve môže povedať, že je Bohu vďačná za to, že jej zdvihol strop a daroval niečo nádherné – niekoľko nádherných hviezd na jeho nebi, trofejí v jeho vitríne – daroval jej rodinu.

Dajme si takéto otázky:
1.Ako vysoko sú tvoje hviezdy? Kam siaha tvoj strop, kam dovidíš, čo je tvoj sen?
2.Čo ťa obmedzuje? Čo ti bráni?
..veriť, že Boh má s tebou plán, že dokážeš veľké veci..že máš v sebe obdarovania, že máš pred sebou šťastnú budúcnosť, naplnenie zasľúbení, túžob, snov.. čo je tvoj stan, ktorý ťa obmedzuje?



Priatelia, začnime myslieť vo väčšom! Zahĺbme sa do Božieho slova, hľadajme Božiu tvár, hovorme s ním o našich snoch, nechajme Ho vkladať do nás túžby verme Jeho zasľúbeniam. Vyjdime zo svojich stanov, viďme hviezdy, ktoré svedčia o Božej sláve a nasledujme svoje povolanie, verme Božiemu zasľúbeniu a snívajme väčšie sny! Boh má plno trofejí, ktoré nám ukazujú, že mu nie je nemožné nič a zároveň túži po tom, aby sa jeho vitrína vďaka nám zväčšovala a aby naše víťazstvá, zázraky, životy..tiež svedčili o Jeho sláve. Tak poďme aj my vo viere hviezdiť! :)))))

Wednesday, October 12, 2011

Mozaika Unplugged (11. 10. 2011)

Pred Bohom sme si všetci rovní! Tak Ho poďme spolu chváliť! Ivo nabudil atmosféru pred uctievaním a Ľudka dodala: dnes tu máme jediného diváka..a tomu poďme teraz venovať pozornosť a spievať Jemu na slávu.






Je možné nemožné!

Drago začal rozprávať o tom, čo bolo kedysi nemožné a v súčasnosti je to už prirodzená súčasť našich životov. Napríklad internet, mobilný telefón a pod. To, čo sme pred 10 rokmi pokladali za nereálne je teraz pre nás samozrejmé. Vtedy to bolo nemožné. A o pár rokov to možné je! Takže..čo je vlastne možné, či nemožné?!

Peťo hovoril o človeku, ktorý dokázal to, čo nikto iný pred ním ani po ňom.
Prenesme sa do r. 31. Existoval človek, ktorého ľudia tak dychtivo počúvali, keď rozprával, že aj zabudli, že dlho nejedli a sú hladní. Bol to Ježiš, ktorý nasýtil davy tým, že nadprirodzene rozmnožil jedlo. Po tomto zázraku poslal svojich učeníkov na druhú stranu rieky. Tí sa však dostali do veľmi nepríjemnej situácie. Matúš v 14. kapitole od 24 verša to popisuje takto:
Loď bola vzdialená od brehu už mnoho stadií a zmietali ňou vlny, pretože vietor fúkal proti nim. Počas štvrtej nočnej stráže prišiel k nim Ježiš, kráčajúc po mori. Keď ho učeníci videli kráčať po mori, prestrašení hovorili: To je prízrak! A od strachu kričali. Ale Ježiš sa im hneď ozval: Vzmužte sa! Ja som to! Nebojte sa! Peter mu odpovedal: Pane, ak si to ty, rozkáž mi, aby som prišiel k tebe po vode! On povedal: Poď! Peter vystúpil z lode, kráčal po vode a šiel k Ježišovi.


Ježiš niekam poslal svojich učeníkov – a dostali sa do problémov. Tak isto sa aj my dostávame do problémov. Učeníci, keď ich Ježiš povolal, zanechali všetko. Nasledovali ho, videli ho robiť úžasné zázraky, boli pri všetkých jeho predivných skutkoch. Aj napriek tomu sa však dostali do problémov – valili sa na nich vlny.
Stalo sa niekedy aj vám, že aj napriek tomu, že nasledujete Ježiša a milujete ho celým svojim srdcom, váš život sa vám začal vymykať z rúk, začali sa na vás valiť vlny?
Učeníci mali strach. Dôležité je, že Ježiš ide za nimi. Nezakýva im a nepovie aby prišli k nemu a budu v bezpečí. Ježiš prichádza do ich problémov, priamo do ich vĺn. Ježiš k nim kráča po vode. Hovorím im: Ja som. Nebojte sa.
Ty si nepotrebuješ myslieť, že Boh je s tebou. Ďalšou tvojou myšlienkou bude strach a znovu sa budeš báť. Ty potrebuješ veriť, že Boh je s tebou. Potrebuješ mať v srdci vyryté jeho slová: Ja som. Neboj sa.

Peter spoznal Ježiša. Potrebuješ poznať Boha, čítať jeho slovo a nechať sa ním naštartovať. Dostať novú nádej. Učeníci sa báli. No reakcia Petra bola iná. Peter vedel, že neporazí zákony prírody. Ale vedel, že Boh je väčší a pre neho nie je nemožné nič. Veril, že jeho slovo dokáže nemožné. Pýtal si od Ježiša slovo, on mu povedal “poď” a Peter chodil po vode.
Peter sa bál okolitých vĺn a chcel ich poraziť. Aj ty môžeš poraziť vlny okolo teba!

29. verš hovorí: On povedal: Poď!
Ak chcel chodiť po vode, tak musel vystúpiť z lode. To je prvý krok.A následne dôveroval Bohu.
Potrebuješ spraviť krok viery a potrebuješ dôverovať Slovu, ktoré ti Boh povedal!
Vykroč a dôveruj.

Musíme si uvedomiť, že Peter by sa nikdy neodvážil vystúpiť z lode, keby nepoznal Ježiša a nechodil s ním.
Potrebuješ:
poznať Ježiša
mať s ním obecenstvo
rozpoznať jeho hlas.

Niekedy chceme preskočiť tieto tri veci a hneď robiť veľké zázraky. Ale najskôr potrebujeme Ježiša poznať. A potom....
Až keď sa odhodláš vystúpiť, môže sa diať nemožné.
Až keď sa odhodláš zložiť ruky na chorého, môže byť uzdravený.
Nebude uzdravený vďaka tomu, že ty vieš že Boh uzdravuje a vie ho uzdraviť.
Poznaj Boha, maj s ním obecenstvo, rozpoznaj jeho hlas.....a potom vystúp z lode.

Viera má vždy iba jednu možnosť. Jednu odpoveď: ÁNO. Viera ti nedáva dve možnosti, nedáva ti alternatívu. Ak ideš vo viere, stane sa iba to, čo ti Boh povedal-aké slovo ti dal.
Keď zareaguješ na Božie slovo, je možné všetko. Hľadaj Božie slovo. A ver v nemožné!

Wednesday, October 5, 2011

Prvá Mozaika Unplugged v Lipe a v tomto semestri!

Čaute Mozaikáči! Tak sme to rozbalili, Unpluggedy sú odštartované v nových priestoroch!
Dôležitý poznatok hneď na začiatok: Nepríďte unavení, v Lipe máme skvelé kreslá! :D
A pre vašu lepšiu orientáciu - toto je kino Lipa:


A toto je vchod (zozadu, ktorým sa dostanete na prvé poschodie, k tým skvelým kreslám:))))


Drago nás veeeľmi srdečne privítal a potom nás voviedol do chvály slovami, ktoré sú v Žalme 84: „Blahoslavení tí, čo bývajú v tvojom dome a ustavične ťa chvália. Blahoslavený človek, čo má silu v tebe..“
Prebývať v Božom dome znamená, že máme s Bohom úzky vzťah. Radi chodíme do Jeho domu a chválime Ho. Často bývame preťažení, unavení a potrebujeme si oddýchnuť. Pozrieme si film, zahráme futbal, skočíme na nákupy..tieto aktivity nám však poskytnú relax, nie silu. Je rozdiel nájsť silu, alebo sa zrelaxovať. Blahoslavení – teda šťastní, požehnaní – sú tí, ktorí sú v Božom dome a dostávajú silu od Boha.


Peťovi počas chvál napadli slová z Efežanom 1, 17-19.
„..aby vám Boh nášho Pána Ježiša Krista, Otec slávy, keď ho poznávate, dal Ducha múdrosti a zjavenia, aby osvietil oči vášho srdca, aby ste vedeli, k akej nádeji vás povolal, aké je bohatstvo slávy jeho dedičstva medzi svätými a aká nesmierne veľká je jeho moc pre nás, ktorí verím tak, ako v nás pôsobí jeho mocná sila.“
A na ne potom nadviazal aj v slove. Hovoril o tom, čo znamená veriť a čo je to spasenie.
Vieme, čo vlastne v spasení máme? No VŠETKO! Ale ako to VŠETKO prenesieme do nášho života? Tak, že tomu UVERÍME.
Spasenie plus viera sa rovná spasenie v mojom živote.

Mnohí ľudia veria, že Boh je dobrý. Existuje všeobecná a konkrétna viera.
Všeobecná viera ale nestačí, my potrebujeme konkrétnu vieru. Nestačí len vedieť, že Boh uzdravuje.
Aby bola tvoja viera konkrétna, potrebuješ Božie slovo. Keď máš slovo do konkrétnej situácie, to slovo ťa dokáže previesť. Vie ťa usmerniť.
Boh môže veľa vecí, ale urobí len to, čo ti povie.
Petrovi povedal „poď“. Dostal slovo. Na základe slova mohol konať. Nestačí len všeobecná viera, že Boh niečo môže.
V nás pôsobí tá istá moc, ktorou Boh vzkriesil Krista! Znovu si prečítaj verše z Efežanom. Pôsobí v nás moc Jeho sily. Táto moc, spojená s Božím slovom mení životy, situácie, národy..

Naše očakávania môžu padnúť, lebo pochádzajú iba zo všeobecnej viery a všeobecného presvedčenia. Hľadajme Slovo! Potrebujeme založiť svoj život na Božom slove. Všetko bolo stvorené cez slovo a slovo všetko mení. Potrebujeme veriť slovu a postaviť svoje životy na viere. Moc slova tak bude pôsobiť v nás, aj cez nás.


Ako sme zo slova prešli znovu do chvál, modlili sme sa za jasné slovo do života, do našich konkrétnych situácií.
Ak máte pred sebou rozhodnutia, križovatky, ťažké obdobie, proste Boha, aby prehovoril do vašej situácie a dal vám jasné slovo.